woensdag 4 juli 2012

Metro 2033



Metro 2033 is een boek dat een aantal jaren geleden op internet verscheen en waaruit een zeer succesvolle computergame voortvloeide. Ik heb een exempaar van een officieel nog te verschijnen in het Nederlands vertaalde paperbackversie mogen ontvangen van notjustanybook.nl . Ik had op voorhand niet al te hoge verwachtingen. Ik kende de auteur niet, heb niets met computergames of met het betreffende genre, maar het bleek mij uiteindelijk erg mee te vallen.

Het verhaal
Het verhaal speelt zich af in een post-apocalyptische wereld, waarin de overblijfselen van de mensheid vanwege straling genoodzaakt zijn om onder de grond te leven. De protagonist van het verhaal (Artyom, een jongeman van begin twintig) krijgt van een geheimzinnig sujet een pakket in handen dat hij op een andere plek in het metrostelsel af moet leveren. Uiteraard moet hij daarvoor allerlei obstakels zien te vermijden, van elkaar bestrijdende milities tot gedegenereerde wezens die boven de grond leven en af en toe een uitje naar beneden maken.

Analyse
Hoewel Metro 2033 een tamelijk lineair verteld verhaal is - Artyom gaat van het ene metrostation naar het andere en komt telkens andere personages tegen op zijn queeste - heeft het boek me toch af en toe positief verrast met de manier waarop het is geschreven. De metro van Moskou wordt mooi in beeld gebracht met al haar lijnen, overstapstations, werkruimtes en geheime passages. De mensen die de metro bevolken worden al even kleurrijk in beeld gebracht en hebben vaak interessante verhalen te vertellen. Uiteindelijk stelt het verhaal misschien niet zo heel veel voor, maar juist door de spannende momenten wanneer Artyom met diverse gevaarlijke tegenstanders wordt geconfronteerd, de mooie atmosferische beschrijvingen, de kleurrijke personages is het lekker leesvoer waar je uren zoet mee bent. Een kritische kanttekening valt echter wel te plaatsen. Uiteindelijk gaat al dat rondtrekken door de metrogangen wel wat eentonig worden en weet je niet zo heel precies meer welke gebeurtenissen op welk metrostation hebben plaatsgevonden. Gelukkig helpt dan de plattegrond van het metrostation achter in het boek.  

Oordeel
4/5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten